Fundamentet i Getting Things Done – grundkursen i att bemästra arbetsflödet

I grundkursen får du lära dig att hantera ditt dagliga arbetsflöde med hjälp GTD-metodiken. Redan under kursen börjar du utöva GTD med dina egna aktuella uppgifter, både de på jobbet och i privatlivet.

Vi lever i en tid med ett ständigt ökande flöde av intressant information och nya möjligheter, men våra hjärnor har inte hängt med i utvecklingen av allt detta överflöd. En spännande tid, men också en tid då alltför många går i väggen på grund av för mycket stress. GTD beskriver en process för att samla in, bearbeta och organisera allt som vi möts av och som är potentiellt meningsfullt för oss. Resultatet blir ett “externt stödsystem” som underlättar för våra kognitiva förmågor och låter våra sinnen släppa taget, så att vi får utrymme i tankarna. Då sjunker stressen och vi kan vara fokuserade och närvarande i det vi gör för stunden. Och när vi är fokuserade och närvarande blir också resultaten bättre.

GTD-processen utgör den horisontella axeln i detta stödsystem, och den ger oss koll på det som sker, men GTD omfattar även en vertikal axel som skänker perspektiv. Livet omfattar stort och smått. Vårt GTD-system ska hjälpa oss både med mejlet till den missnöjda kunden och nästa karriärsteg, dotterns hemläxa och drömmen om en trädgård i Italien. Med regelbunden reflektion över livets alla horisonter får vi det perspektiv vi behöver för att kunna välja rätt bland allt det som vi vill få gjort.

Mål för kursen är att du lär dig följa fem- stegsprocessen i GTD för att hantera alla de saker som du behöver ha kontroll över:

  • Samla in allt det som är relevant för dig
  • Klargöra vad det är du samlat in och vad du behöver göra med det, om något
  • Skapa lämpliga påminnelser för de saker du behöver göra samt organisera underlag och annat stödmaterial till dina olika aktiviteter
  • Reflektera över alla åtaganden för att skapa överblick
  • Kunna välja den aktivitet som är mest lämplig i varje given stund

På kursen tar vi upp vad vi menar med personligt produktiv, hur du kan känna igen ett avslappnat tillstånd av produktivitet och vad du gör när du inser att du stressat upp dig och vill hitta tillbaka till ett avspänt fokus.

Online-kursen är uppdelad i två-timmars pass under tre dagar i rad. Många deltagare har uppskattat uppdelningen eftersom de haft möjlighet att smälta informationen och hunnit jobba mer med sin egen implementation under kursen. En fördel har också varit att de kunnat sitta vid sin egna arbetsplats. Teori-genomgångar och demonstrationer varvas med eget arbete och gruppdiskussioner med andra kursdeltagare.

Kursmaterialet omfattar bl a en arbetsbok med teori och övningar, en implementationsguide att använda efter kursen för att fortsätta implementera GTD i sitt liv, och sammanfattande systemguider att ha som referens i sitt framtida utövande. Du får också den svenska översättningen av boken “Få det gjort” av David Allen.

Någon vecka efter kursen ingår ett webbinarium på 90 minuter där vi fördjupar oss i någon del av arbetsflödet, som t ex e-posthantering.

Inga förkunskaper krävs.